al eeuwen uniek

Na zeven generaties nog altijd in beweging
Kasboek van Hoeve Bouwlust uit  1931

Historie

Boerderij Bouwlust stamt uit de 18e eeuw. Sinds 1821 woont familie de Vette op de boerderij en is de locatie al bijna 200 jaar oud. Al generaties lang gaat de boerderij van vader op zoon. In 1965 werd zoon Piet de Vette boer. Toen zijn oudste zoon Quirien van de landbouwschool afkwam werd een maatschap gevormd. Samen met zijn vrouw Wil werd hij in 1999 eigenaar. Sindsdien hebben Quirien en Wil de Vette de boerderij langzaam getransformeerd tot een bourgondische locatie voor feesten, activiteiten en ontspannen overnachten. Hun zoon Peter, alweer de zevende generatie De Vette's, zet deze ontwikkeling vol enthousiasme door. Samen met zijn ouders en partner ontplooit hij elk jaar weer nieuwe initiatieven om te zorgen dat Hoeve Bouwlust voorop blijft lopen.

A2 Melk bij Hoeve BouwlustA2 Melk bij Hoeve BouwlustImageA2 Melk bij Hoeve Bouwlust

In beeld: onze melk

Op Hoeve Bouwlust word op kleinschalige wijze koeien gehouden. Alle melk van de koeien word verwerkt in de eigen melkcoöperatie Delflandshof. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen bij de koeien, kalfjes en alle andere boerderij dieren.

onze dieren

Altijd een Bonte Beestenboel op Hoeve Bouwlust!

Veeteelt

Op onze boerderij fokken wij jongvee op, niet voor het vlees, maar voor de melk. Wij kopen de kalveren via de veehandelaar en fokken deze op tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Als het kalfje 1 jaar is noemen we haar een pink, als de pink ongeveer anderhalf jaar oud is dan kan ze worden gedekt, dit kan zijn via kunstmatig inseminatie of door de echte stier. Als de pink 4 tot 6 maanden drachtig is dan verkopen wij haar weer aan een andere boer, daar gaat ze haar kalf krijgen en de melkproductie in. Voor ons begint het verhaal weer van vooraf aan.

Kalfje op Hoeve Bouwlust
Melkvee

Melkvee

Quirien en Wil de Vette stopte in 1999 met het melken van koeien, zodat zij zich volledig konden richten op de recreatie-activiteiten. Bij zoon Peter bleef het echter kriebelen. In 2015 begon hij met het melken van een paar koeien. Dat beviel zo goed dat het aantal melkkoeien gestaag toenam. De melk van onze koeien wordt verwerkt door de lokale melkcoöperatie Delflandshof, een initiatief van lokale boeren! In 2016 werd er zelfs een melkrobot van Lely geïnstalleerd in de melkstal. De koeien bepalen sindsdien helemaal zelf wanneer ze gemolken willen worden en genieten, terwijl de robot hen automatisch melkt, van een heerlijke maaltijd die precies op de individuele koe is afgestemd. Benieuwd hoe dat werkt, zo'n melkrobot? Iedereen is van harte welkom om te komen kijken in de melkstal!

Schapen en kleinvee

Op onze boerderij lopen ongeveer 30 schapen. De schapen lopen bijna het gehele jaar in het weiland. Rond begin oktober komt de ram bij de ooien en kunnen ze gedekt worden. Na ongeveer 5 maanden gaan ze lammeren. In de lammer periode gaan de schapen naar binnen en kan de boer of boerin de schapen goed in de gaten houden wanneer de lammeren geboren worden.

Naast de koeien en de schapen hebben wij ook nog een groot aantal klein vee. ± 15 kippen, ± 10 konijnen, ± 8 katten, ± 5 cavia’s en nog veel meer. Deze dieren worden mede verzorgd door onze hulpboeren, kinderen met een Autisme welke begeleid worden door 2 zorgboerinnen van “Au Boulot” en zorginstelling “Bij Ons”.

Schapen op Hoeve Bouwlust
ImageImageImageImage

In beeld: de deel

In de deel worden heerlijke buffetten geserveerd, maar kunt u ook terecht voor bijvoorbeeld een familiefeest, verjaardag of een andere gelegenheid dat een feestje waard is. Deze zaal heeft ook een terras aan de achterkant, waar u heerlijk buiten kunt vertoeven wanneer het lekker weer is. Deze zaal is toegankelijk voor rolstoelen.
Kasboek van Hoeve Bouwlust uit  1931

Natuur, Milieu en Educatie lessen

U kunt op Hoeve Bouwlust een natuur en educatie les komen volgen. Bij aankomst wordt u ontvangen door de boer en/of boerin. Daarna volgt een uitleg over de boerderij en de lessen d.m.v. een speurtocht. Vervolgens wordt de groep in groepjes verdeeld en gaat ieder naar zijn opdracht. De opdrachten bestaan uit, vogels spotten, wateronderzoek, koeien, mest en melk. (de opdrachten worden aangepast naar de tijd van het jaar). Tussendoor houden we een pauze met een lekker glas melk. Na afloop praten we nog even na en gaat ieder weer huiswaarts.
Deze lessen kunnen gereserveerd worden via: WNT Web.

Kasboek van Hoeve Bouwlust uit  1931

Kattenpension De Kattenpootjes

Laat uw kat logeren bij Hoeve Bouwlust!

Sinds 2011 is Rianne de Vette, dochter van Quirien en Wil en zus van Peter, op Boerderij Bouwlust gestart met kattenpension De Kattenpootjes. Rianne zorgt met liefde voor uw kat(ten) wanneer u op vakantie gaat. De katten logeren in een afgesloten ruimte op de boerderij en worden dagelijks goed verzorgd door Rianne!

Meer informatie: dekattenpootjes.nl.

Zorginstellingen


Onze boerderij biedt ultieme rust. Dat is niet alleen ideaal voor onze gasten maar ook heerlijk voor clienten van zorginstellingen. Daarom hebben we al jaren diverse initiatieven ondersteund en heten we ook nu nog altijd diverse jongeren en volwassenen welkom die behoefte hebben aan een veilige en rustige omgeving.

Op dit moment hebben wij bijvoorbeeld regelmatig de stichting Bij Ons over de vloer. Deze betrokken organisatie ondersteund jongeren met autisme. Op onze boerderij helpen deze jongeren met kleine klusjes en verzorgen zij kleinvee. Door hun dagbesteding te vinden op onze boerderij oefenen zij ook hun sociale vaardigheden.

Ook de stichting Au Boulot is een graag geziene gast op Hoeve Bouwlust. Hun clienten helpen bij het verzorgen van High tea en andere lekkere hapjes voor onze gasten. Met het organiseren van een high tea leren de jongeren samenwerken, contact met klanten aangaan, plannen en organiseren. Maar het belangrijkste is dat ze plezier hebben in het organiseren en gaan ervaren dat ze beloond worden voor hun inzet (complimenten en financiële bijdrage).

Zorginstelling Bij Ons
ImageImageImageImage

In beeld: de hooiberg

De hooiberg is omgetoverd tot unieke escaperoom voor kinderen. Ontdek alles over deze escaperoom op deze pagina: DE BONTE BEESTENBOEL VAN BOUWLUST

Maak kennis met onze dieren

Ontdek het boerenleven op Hoeve Bouwlust!


Beleef de boerderij

Ontdek het boerenleven op Hoeve Bouwlust!